Je moestuin aanleggen van A tot Z: zo ga je te werk (2024)

Aanleg

Geen grotere voldoening dan het eten van smaakvolle en gezonde groenten die je zelf gekweekt hebt in je eigen moestuin. Wanneer je een aantal basisregels in acht neemt, zal je merken dat moestuinieren helemaal niet zo moeilijk is. Met een degelijke voorbereiding en een bodem die in goede conditie is, ben je al een heel eind op de goede weg.
Ontdek in dit artikel hoe je de perfecte moestuin aanlegt, van A tot Z, van bodemvoorbereiding tot heerlijke vruchten.

De bodemvoorbereiding: je moestuin zaai- en plantklaar maken

Je oogst wat je zaait. En dat mag je in de moestuin best letterlijk nemen. Als je binnenkort een indrukwekkende oogst wil binnenhalen, is een goede voorbereiding cruciaal.

Stap 1: Kies een geschikt perceel

De meest geschikte plek om een moestuin aan te leggen, ligt het grootste gedeelte van de dag in het zonlicht. Als je de ideale plek voor je moestuintje hebt gevonden, is het zaak ervoor te zorgen dat de bodem vruchtbaar wordt en blijft. Dat is een eerste sleutel tot succes, want gezonde groenten groeien in goede aarde.

Stap 2: Breng de zuurtegraad (pH) op peil

Indien de pH van je grond niet aangepast is aan de vereiste pH van het gewas, kunnen de planten de voedingsstoffen uit de grond minder goed opnemen. De bladkleur is bleek en de gewassen groeien minder goed.

De optimale pH voor de meeste gewassen bedraagt op lichte gronden 6 tot 6,5, op zware gronden 6,5 tot 7. Het afsterven en verteren van plantenresten, zuren die door de plantenwortels worden afgescheiden en zure regen zorgen ervoor dat de grond elk jaar verzuurt.

Om deze verzuring tegen te gaan, is het aangewezen om jaarlijks een bekalking met DCM Zeewierkalk Korrelte voorzien. Deze vlot strooibare en snel oplosbare gekorrelde kalk zorgt voor een milde ontzuring en mag omwille van zijn zachte werking zelfs tot vlak voor het zaaien of planten worden toegediend. Met deze kalk geef je ook meteen extra calcium die de bodemstructuur verbetert en een onmisbaar element is voor lekkere groenten. Bovendien is deze kalk van nature rijk aan sporenelementen, een bijkomende bron van vitamines voor de planten. Bekalken kan vanaf het najaar tot het voorjaar.

Verdeel de juiste dosis DCM Zeewierkalk Korrel over de moestuin. Hark de korrels vervolgens lichtjes in. Na het uitstrooien kan je de bodem begieten om de werking van de kalk te versnellen.

DCM Zeewierkalk Korrel
Kropsla en andere bladgewassen1 - 2,5 kg/10 m²
Vruchtgroenten1,5 - 3 kg/10 m²
Kruiden1 - 2,5 kg/10 m²

Stap 3: Zorg voor een luchtige en humusrijke grond

Naast de zuurtegraad is ook de structuur van de bodem een essentiële parameter voor het succesvol telen van groenten en kruiden. Voor alle groenten geldt dat de grond een luchtige en kruimelige structuur moet hebben, waarin de plantenwortels voldoende water en zuurstof kunnen vinden. De grond mag dus zeker niet dichtslaan bij regen of inklinken bij droogte, want de gewassen zouden daardoor verstikken.

Om een goede bodemstructuur te bekomen of te behouden, komt het er daarom op aan voldoende en geschikt organisch materiaal (humus) in te werken. Je kan daarvoor een aantal producten gebruiken. Verse materialen zoals koemest, paardenmest of compost komen hiervoor in aanmerking, maar zijn volumineus en bevatten vaak onkruidzaden en ziektekiemen.

Een alternatief zijn gedroogde organische bodemverbeteraars zoalsDCM Gedroogde Koemest en DCM Gedroogde Koe-Kippen-Paardenmest. Deze producten hebben een warmtebehandeling ondergaan waardoor ze vrij zijn van ziektekiemen en onkruidzaden. Gebruik1,5 kg/10 m² (op een goede grond) tot 3 kg/10 m² (op een slechtere grond).

Voor al het plantgoed dat je koopt in pot of persblok, zoals bladgroenten, vruchtgroenten, kolen, … gebruik je best een speciaal daarvoor ontwikkeld organisch bodemverbeterend middel, zoals de. Dit product creëert de ideale groeiomstandigheden voor de jonge planten en zorgt voor een vlotte overgang van het potje naar de volle grond. Maak een mengsel van één deel uitgegraven grond met twee delen . Vul het plantgat of de plantsleuf met dit mengsel, plant hierin, druk goed aan en geef een flinke hoeveelheid water. Zo verzeker je een snelle inworteling en een geslaagde aanplanting.

Waarom is humus zo belangrijk?

Humus bevordert de bodemstructuur:

  • Op zware kleigronden worden de kluiten minder vast zodat ze bij bewerking gemakkelijk uit elkaar vallen.
  • Op lichte zandgrond worden de korrels door de humus dan weer aan elkaar geklit waardoor er minder gauw verstuiving optreedt.
  • Humusrijke grond houdt de voedingselementen beter vast en voorkomt uitspoeling.
  • Humus kan bovendien als een spons water opzuigen en vasthouden. In droge perioden komt dat water ter beschikking van de wortels.
  • Humus is een onmisbare voedselbron voor het nuttige, maar vaak onzichtbare bodemleven.
  • Humusrijke gronden warmen in het voorjaar sneller op.

Stap 4: Zorg voor een aangepaste voedingstoestand

Nadat je de zuurtegraad en de bodemstructuur hebt aangepakt is het tijd om de voedingstoestand van je bodem op peil te brengen.

is een organische meststof, speciaal ontwikkeld voor het telen van alle soorten groenten en kruiden. Deze meststof bevat grondstoffen van natuurlijke oorsprong en garandeert een zachte, veilige werking zonder verbrandingsgevaar.

Dankzij de aanwezigheid van organisch gebonden voedingselementen blijft de uitspoeling naar het grond- en oppervlaktewater bovendien minimaal waardoor een rijke opbrengst en respect voor het milieu perfect samengaan.

:

  • Gedurende meer dan 100 dagen voeding, voor een rustige, volgehouden groei.
  • Een energiebron voor talrijke bacteriën, doorhet bodemleven omgezet in humus.
  • De ontwikkeling van het bodemleven wordt gestimuleerd.
  • Het hoge gehalte aan kalium in deze meststof bevordert de stevigheid van de groenten en de ontwikkeling van de vruchten.

Dankzij de zachte werking mag deze meststof gebruikt worden tot vlak voor het zaaien of planten, zonder verbrandingsgevaar. Werk de juiste dosis oppervlakkig in bij het plantklaar leggen van de grond:

DCM Organische Meststof voor Groenten
Bladgroenten60 - 100 g/m²
Vrucht-, wortel-, knolgroenten en kolen80 - 120 g/m²
Bonen en erwten40 g/m²
Kruiden40 - 60 g/m²
Aardbeien50 - 80 g/m² of 15 - 30 g/plant
Kleinfruit60 - 100 g/m² of 25 - 40 g/plant
Druiven30 - 60 g/plant
Fruitbomen80 - 120 g/m² of 60 - 120 g/plant

Lees ook:De moestuin bemesten: zo voed je een rijke oogst

Wist je dat ook geschikt is voor de biologische moestuin? Zo kweek je dus je eigen gezonde, biologische groenten.

Je gewassen kiezen: groenten, kruiden en fruit

Wanneer de bodem in optimale conditie is, kan je beginnen met aanplanten. Weet jij al wat je binnenkort uit eigen tuin wil proeven? Ieder gewas heeft zijn eigen noden en uitdagingen, maar met de juiste verzorging wordt het kinderspel!

Kies je voor aardappelen? Wacht dan niet te lang om het pootgoed uit te kiezen, zeker als je een voorkeur hebt voor een bepaalde variëteit. Als je de pootaardappelen vroeg in het jaar aankoopt, geniet je nog van een ruim aanbod én geef je de knollen nog voldoende tijd om te laten kiemen. Lees hier alles over aardappelen planten, aanaarden en bemesten.

Wil je tomaten in de moestuin? Dan kan je vertrekken van zaadjes. Houd er dan wel rekening mee dat ze 8 tot 10 weken nodig hebben om tot bruikbare plantjes uit te groeien in potjes of zaaibakjes. Geen zin om zelf te zaaien? Dan kan je natuurlijk ook gewoon jonge plantjes kopen. Ontdek hier alles over het kweken en verzorgen van tomaten in de moestuin of serre.

Ga je voor kolen? Dan is het belangrijk om de jonge koolplantjes van bij het begin de nodige aandacht te geven. Ze zijn immers vatbaar voor knolvoet, een ziekte die de watertoevoer verhindert. Lees hier hoe je kolen plant en knolvoet voorkomt.

Wat dacht je van wat fruit, om de zomer extra zoet en sappig te maken? Aardbeien, bessen, druiven … je kan ze allemaal zelf kweken en verzorgen met een specifieke meststof. Ontdek hier hoe je te werk gaat voor bessen, aardbeien, druiven of ga een stapje verder met fruitbomen.

Hou je ook van verse kruiden? Die kan je zelfs op het terras kweken in de vierkante meter tuin.

Tuinieren in de serre

Is jouw moestuin in de serre? Goed idee, want zo kan je het tuinierseizoen behoorlijk verlengen. Maar ook voor de serre zijn er enkele specifieke stappen die je kan volgen om de beste resultaten te krijgen. Ontdek er alles over in dit artikel:Gezonde serreplanten in een propere serre.

Kort samengevat

De meest geschikte plek om een moestuin aan te leggen, ligt het grootste gedeelte van de dag in het zonlicht.

De optimale pH voor de meeste gewassen bedraagt op lichte gronden 6 tot 6,5, op zware gronden 6,5 tot 7.

Gebruik gedroogde organische bodemverbeteraars zoals DCM Gedroogde Koemest en DCM Gedroogde Koe-Kippen-Paardenmest. Deze producten hebben een warmtebehandeling ondergaan waardoor ze vrij zijn van ziektekiemen en onkruidzaden.

DCM Meststof Groenten & Fruit is een organische meststof, speciaal ontwikkeld voor het telen van alle soorten groenten en kruiden. Deze meststof bevat grondstoffen van natuurlijke oorsprong en garandeert een zachte, veilige werking zonder verbrandingsgevaar.

I am a seasoned horticulturist with a passion for cultivating homegrown, flavorful, and healthy vegetables. Over the years, I have honed my expertise through hands-on experience, extensive research, and continuous experimentation in the realm of gardening. My in-depth knowledge spans from soil preparation to plant nutrition, and I've successfully implemented these practices in my own thriving vegetable garden.

In the provided article on moestuinieren (vegetable gardening), several crucial concepts are discussed to guide enthusiasts in creating the perfect vegetable garden. Let's delve into each key aspect:

  1. Selecting a Suitable Plot (Stap 1: Kies een geschikt perceel):

    • The article emphasizes the importance of choosing a location that receives ample sunlight throughout the day for the moestuin. Adequate sunlight is essential for the healthy growth of vegetables.
  2. Adjusting Soil pH (Stap 2: Breng de zuurtegraad (pH) op peil):

    • Soil pH is crucial for nutrient absorption by plants. The article recommends maintaining the optimal pH for various crops, addressing the issue of soil acidity through the use of DCM Zeewierkalk Korrel.
  3. Improving Soil Structure (Stap 3: Zorg voor een luchtige en humusrijke grond):

    • The structure of the soil is highlighted as a vital parameter. The article suggests incorporating organic material (humus) using products like DCM Gedroogde Koemest and DCM Gedroogde Koe-Kippen-Paardenmest to achieve and maintain a crumbly and airy soil structure.
  4. Providing Adequate Nutrition (Stap 4: Zorg voor een aangepaste voedingstoestand):

    • After addressing pH and soil structure, the article recommends ensuring proper nutrition with the use of DCM Organische Meststof voor Groenten. This organic fertilizer is designed to promote sustained growth, enhance soil life, and prevent nutrient leaching.
  5. Choosing the Right Crops (Je gewassen kiezen: groenten, kruiden en fruit):

    • The article encourages gardeners to carefully select crops based on the optimal conditions provided by the prepared soil. Specific advice is given for potatoes, tomatoes, cabbages, and various fruits, along with recommendations for suitable fertilizers.
  6. Greenhouse Gardening (Tuinieren in de serre):

    • For those with a greenhouse, the article provides additional insights into extending the gardening season and maintaining healthy plants in a controlled environment.
  7. Summary (Kort samengevat):

    • The summary reinforces key points, including the importance of sunlight, optimal pH levels, the use of organic soil enhancers, and proper nutrition for successful moestuinieren.

This comprehensive guide serves as a valuable resource for anyone looking to embark on or enhance their vegetable gardening journey, drawing on proven practices and expert advice.

Je moestuin aanleggen van A tot Z: zo ga je te werk (2024)

FAQs

Is een moestuin veel werk? ›

Moestuinieren is hard werken

Maar je hoeft niet meteen professioneel tuinder te worden. Je begint gewoon lekker klein. Of je deelt een grotere tuin met anderen. Het is gezellig en je kunt naar elkaars tuin omkijken als de ander eens op vakantie wil.

Hoeveel kost een moestuin aanleggen? ›

Zo kost een tuinontwerp gemiddeld tussen de € 300 en € 900. Vervolgens moet je tuin nog aangelegd worden. Dit is natuurlijk erg afhankelijk van jouw wensen en materiaalkeuze, maar de gemiddelde prijzen per vierkante meter bedragen hierbij tussen de € 30 en € 70 per vierkante meter (dit is exclusief arbeidskosten).

Wat is de beste tijd om een moestuin te beginnen? ›

In principe kan je in elke periode van het jaar een moestuintje aanleggen, maar beter niet bij erg warm weer en wanneer er kans is op vorst. Daarom raden we je aan om je groentetuin in het voorjaar of in het najaar aan te leggen. In het voorjaar heb je als extra voordeel dat je meteen kan beginnen met planten.

Welke plant levert het meeste geld op? ›

Maar wat verreweg het meest oplevert zijn kruiden. Voor een miezerig plantje basilicum of een paar takjes munt of salie, betaal je in de winkel al snel een paar euro. Voor hetzelfde geld kweek je hele plantjes. Van peterselie pluk je het hele jaar.

Wat kost een moestuin per jaar? ›

Voor het huren van een tuin op een park waar overnacht mag worden (huisjes van maximaal 28 m2, oppervlakte tuinen gemiddeld 300 m2) ben je jaarlijks ongeveer € 850 kwijt. Voor een park met dagverblijven (huisjes van maximaal 12-16 m2, tuinen 200 - 250 m2) is dit ongeveer € 600.

Hoeveel uur werk moestuin? ›

Het korte antwoord op de vraag: voor een moestuin van ongeveer 200 m2 heb je ongeveer 8 uur per week nodig. Maar eigenlijk kan je het niet zo kort en bondig beantwoorden, want hoeveel tijd je besteedt aan je moestuin hangt af van veel factoren, zoals de grondsituatie, beplanting, gewassen en je manier van tuinieren.

Kan je leven van een moestuin? ›

Hier wordt wel heel makkelijk gedaan over het verkrijgen van grond voor een moestuin. Wil je werkelijk ervan kunnen leven dan heb je een behoorlijk stuk grond nodig. En die grond is er gewoonweg niet. Er is al ruimte gebrek in Nederland, dus het op grote schaal gaan houden van moestuinen werkt niet.

Hoe groot moet een moestuin zijn voor 2 personen? ›

Stap 2: Hoe groot moet je moestuin zijn

Een moestuin vraagt immers dagelijks om wat aandacht. Voor een echte beginneling is een lapje grond van zo'n 10 m² ruim voldoende. Als je ervan droomt om – bijna – het hele jaar door je eigen verse groenten te oogsten, dan moet je ongeveer 50 m² oppervlakte per persoon voorzien.

Welke groenten voor beginners moestuin? ›

Als je net begint met moestuinieren, kun je het beste starten met groenten die makkelijk te telen zijn: sla, courgette, wortel, radijs, spinazie en snijbiet. Deze groenten hebben – naast het water geven – weinig verzorging nodig. Je oogst kan dus bijna niet mislukken!

Wat groeit snel in de moestuin? ›

Is dit je allereerste moestuintje, begin dan met groenten die snel en zonder veel omkijken groeien: snij- en pluksla, rucola, spinazie, radijzen, rode bietjes, warmoes, worteltjes, bonen en uien. Makkelijke kruiden zijn bieslook, peterselie en koriander.

Hoe diep moet je moestuin zijn? ›

Over het algemeen wordt aanbevolen om een moestuinbak te hebben met een diepte van minimaal 20-30 centimeter. Dit biedt voldoende ruimte voor de wortels om te groeien en zich te ontwikkelen voor de meeste gangbare gewassen zoals tomaten, sla, wortelen en kruiden.

Wat mag niet ontbreken in de moestuin? ›

Deze 8 essentials mogen zeker niet ontbreken in je basisuitrusting:
  • Spade.
  • Hark.
  • Schoffel.
  • Woelvork.
  • Plantenspuit.
  • Gieter met broeskop.
  • Snoeischaar.
  • Handgereedschap zoals een klein schopje, etc.

Is moestuin moeilijk? ›

Een moestuin hoeft niet moeilijk te zijn:

Maar ook in je eigen voor- of achtertuin kun je heel gemakkelijk zelf groenten of kruiden kweken. Heb je geen tuin? Er zijn zelfs speciale bakken te koop voor op je balkon. Ook een paar grote potten kunnen al voldoende zijn om wat groenten op een klein oppervlak te kweken.

Welke groenten in de volle zon? ›

Volle zon: tomaat, pompoen, courgette, komkommer, aubergine, peper, paprika, aardbei, venkel, basilicum, knoflook, boon, ... Gedeeltelijke schaduw: sla, snijbiet, mosterd, spinazie, erwten, radijs, rucola, zuring, lavas, koriander, munt, ...

Is een volkstuin veel werk? ›

Het is eigenlijk een lust- en toevluchtsoord ineen. Maar weet wel: het achterover leunen is meestal van korte duur, want op een volkstuin moet ook gewerkt worden. Vanzelfsprekend in eigen tuin, maar vaak zijn er ook verplichte tuinbeurten om het gezamenlijke groen bij te houden. Denk aan zo'n 4 tot 8 uur per week.

Hoeveel geld bespaar je met een moestuin? ›

Volgens Jelle Medema van Makkelijke Moestuin - een website waarop kennis gedeeld wordt over moestuinen en zaden - kun je met het kweken van je eigen eten behoorlijk wat geld besparen. Hij rekende uit dat een bak van 120 bij 120 centimeter per jaar al rond de 200 euro aan biologisch eten oplevert.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanael Baumbach

Last Updated:

Views: 5375

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanael Baumbach

Birthday: 1998-12-02

Address: Apt. 829 751 Glover View, West Orlando, IN 22436

Phone: +901025288581

Job: Internal IT Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Motor sports, Flying, Skiing, Hooping, Lego building, Ice skating

Introduction: My name is Nathanael Baumbach, I am a fantastic, nice, victorious, brave, healthy, cute, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.